Apuomena

Apuomena

Laurentius lähimmäispalvelu toimii vapaaehtoisten voimin Monelle lohjalaiselle, ainakin nimeltään tuttu, Apuomena ry pitää pääpaikkaansa Suurlohjankadulla, aivan Lohjan keskustassa. Apuomenan pääpalvelut ovat kotipalvelu, lounaskahvila ja järjestötilat, kerhotoiminta, vapaaehtoistoiminta, työllisyyshanke sekä toimistopalvelut. Sen näkyvin palveluosa on lounaskahvila Punakaneli, jossa tarjoillaan arkilounasta maanantaista perjantaihin seisovasta pöydästä. Tarjottava ruoka on perinteistä ja maittavaa kotiruokaa. Lounas sisältää lämpimän ruoan, salaatit, ruokajuoman, leivän, jälkiruoan tai kahvin. Keittolounas sisältää keiton, salaatit, ruokajuoman ja leivän.

Apuomena tuottaa paljon hyvää myös senioriväestöllemme

  • Lounaskahvila on avoinna kaikille, kertoo yhdistyksen nykyinen toiminnanjohtaja Ulla-Riitta Vikstedt. Apuomena on perustettu vuonna 1998 jäsenjärjestöjen toimesta. Perustajajäseninä oli 17 yhdistystä. Nykyisin yhdistyksiä on 59. Apuomena ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on syrjäytymisen ehkäiseminen ja väestövastuun lisääminen. Toiminnan kohderyhmänä ovat vanhukset, vammaiset, veteraanit ja työttömät työnhakijat. Apuomenan monet toiminnot ovat lähtöisin erilaisista projekteista. Jotkut projektit ovat kertaluonteisia, mutta monet jatkavat uudelle kaudelle, tai omana toimintanaan Apuomena sisällä.

Apuomena tuottaa paljon hyvää myös senioriväestöllemme

Laurentius-lähimmäispalvelu

Laurentius-lähimmäispalvelun vapaaehtoiset toimivat kotona asuvien ikäihmisten ja vammaisten tukena, tukena omaishoitajille, erilaisissa vapaaehtoistehtävissä hoivakodissa, palvelukeskuksissa, kerhoissa, mummo- ja vaaritoiminnassa päiväkodeissa ja perheissä sekä tukihenkilöinä.

  • Oman kolmenkymmenen vuoden järjestötoimintani aikana olen huomannut, että vapaaehtoisia tarvitaan aina. Apuomena ottaa mielellään vastaan kaiken avun mikä on saatavilla, kertoo Laurentius-lähimmäispalvelun toinen koordinaattori Irma Suomela. Vapaaehtoisia Laurentius -lähimmäispalvelussa on yli 150. Vapaaehtoiset toimivat kotona asuvien ikäihmisten ja vammaisten tukena. Vapaaehtoistoiminta täydentää, mutta ei korvaa muiden yhteiskunnan sektorien vastuulla olevia tehtäviä ja palkkatyötä. Vapaaehtoiset toimivat ammattihenkilöstön tukena, tuottaen arvokasta ja mittaamattoman hyvää oloa kanssaihmisilleen. Toiminta on vastavuoroista ja se on tapa toteuttaa arvoja arjessa. Vapaaehtoistyö on hyväksytty maailmanlaajuisesti positiiviseksi voimavaraksi.
  • Tammikuussa Laurentius-lähimmäispalvelu ja Lohjan seurakunta järjestävät ikäihmisten loppiaisjuhlan tiistaina 6.1.2015 kello 14.00 Lohjan seurakunnan seurakuntakeskuksessa Sibeliuksenkatu 2:ssa, toivottaa Irma kaikki ikäihmiset tervetulleiksi. Yksi lähimmäispalvelun esimerkkipalveluista on ns. soittorinki toiminta, jossa soittoringin Matti ja Maija soittavat asiakkaille maanantaisin aamupäivällä tai/ja torstaisin iltapäivällä. Soittorinki on lähinnä turvallisuuden tunteen tuottamista ja yksinäisyyden poistamista.

Koulutuksesta kahviloihin ja yhteislauluihin

Yksi näkyvimmistä Apuomenan senioreille toimitetuista palveluista oli Seniorikahvilat, joita parhimmillaan oli kahdeksan. Kävijöitä oli Seniorikahviloissa reilun kahden vuoden aikana 12 897 henkilökävijää ja toimintakertoja oli 600 kertaa. Lisä- ja jatkokoulutusta vertaisohjaajille järjestettiin 30 kertaa ja tapahtumia järjestettiin 27 kertaa ja osallistuttiin lisäksi 20 tapahtumaan. Luvut ovat vuosilta 2011 -2013. Seniorikahvilat jatkavat toimintaansa nykyäänkin. Kahviloita pyöritetään Apuomenan vapaaehtoistoimintana ja toimintaa on vetämässä vapaaehtoisia vertaisohjaajia.

  • Kyllä tässä menee suuri kiitos myös Lohjan kaupungille sekä seurakunnalle, jotka mahdollistavat toiminnan jatkumisen lähinnä toimitilojen kautta, kertovat Ulla-Riitta sekä Irja. Apuomenan vertaisohjaajakoulutuksessa on käynyt yli 50 henkilöä ja seuraavat koulutukset ovat tulossa toivottavasti vuoden 2016 aikana.
  • Apuomena ei pystyisi toteuttamaan palveluitaan ilman vapaaehtoisia ja vertaisohjaajia, josta suuri kiitos jokaiselle mukanaolevalle ja mukaan tulevalle, kiittää Irja. Paljon julkisuutta sekä kävijöitä ovat saaneet myös Apuomenan kumppaneineen järjestämät Seniorifoorumit, jotka ovat aina keränneet 100-200 osallistujaa. Apuomenan yksi nykyisistä ja tulevista tehtävistä on alueellisen yhteistyön kehittäminen ja Lohjastuu projekti kautta tehdään tätä työtä. Seniorifoorumit on yksi näistä jo pitkään toiminnassa olleista yhteistyömuodoista.
  • Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että aktiviteettejä on enemmän kuin ennen. Tottakai yhteiskuntakin on muuttunut ja eläkeläisten ja ikäihmisten määrät ovat kasvaneet, joten palveluita tarvitaan entistä enemmän ja Apuomenalla on tässä kokonaisuudessa oma paikkansa, miettii Irja.

Tietotekniikka vähitellen avuksi

Yhä useammat julkisistakin palveluista on siirtynyt verkkoon ja pankkienkin palvelut vähentyneet. Ikäihmisistä (yli 80-vuotiaat) iso osa on elänyt aikana, jolloin tietokoneet eivät olleet yleisiä, ja niin monelta puuttuu perustaidot.

  • Vähitellen siirtymää tapahtuu luonnollisestikin mutta tässäkin asiassa ikäihmiset tarvitsevat apua. Voisi heittää jopa ajatuksen tai idean, että ihmisen siirtyessä eläkkeelle, saisi hän samassa yhteydessä käyttöönsä jonkinlaisen tietokoneen ja sille käyttöopastuksen. Vähän kuin kansaneläkkeen perusosan lisänä, ajattelee Irja ääneen.

Apua tarvitaan

Apuomenaa kiinnostavat varsinkin sellaiset ihmiset, jotka ovat juuri lähiaikoina siirtyneet eläkkeelle, mutta ovat vielä pitkälti työkuntoisia. Vapaaehtoistoiminnan peruslähtökohtana on tukea ikäihmisiä ja vammaisia monenlaisissa tehtävissä, ylläpitää toimintakykyä ja lisätä aktiivisuutta. Vapaaehtoiset auttavat sekä Apuomenan tiloissa että asiakkaiden kodeissa.

  • Tällaisia sopivia vapaaehtoishenkilöitä me tarvitsemme ympäri uutta Lohjaa. Vapaaehtoisia kaivataan nimenomaan mm. Nummelle ja Saukkolaan. Ja luonnollisesti tiukentuvassa taloudellisessa tilanteessa myös raha-avustukset ovat tervetulleita, kertovat sekä Ulla-Riitta että Irja. Apuomenan omilta kotisivuilta löytyy kaikista aiheista paljon lisätietoa sekä yhteystiedot ja ohjeet miten voit tulla mukaan toimintaan: www.apuomena.fi