Kasvukraft

Kasvukraft

Verkostoiden luomisesta ja niiden yhteistyöstä Läntisellä-Uudellamaalla Seudullinen kehitystyö on usein vuosien työtä. Isot alueelliset ja kansalliset hankkeet täytyy viedä läpi byrokratian monella eri tasolla, demokratiaa ja virkamieskoneistoa alusta loppuun saakka. Mutta tämän ”viidakon” ohella seutuyhteistyö tekee päivittäistä työtään, joka valitettavasti ei paljastu tarpeeksi hyvin alueen yrittäjille, saatikka sitten alueen asukkaille. Lohjan talousalueella seutuyhteistyötä koordinoi ja tekee pitkälti alueen yrityskehitysyritys Novago Oy. Novagon omistaa Lohja yhdessä neljän muun alueen kunnan kanssa ja sitä kautta yritys työskentelee kaikkien viiden kuntansa alueella ja tekee sitä kautta nimenomaan seudullista yhteistyötä ja kehitystä, mutta sen lisäksi paljon muutakin.

Seudullista kehitystä – KasvuKraft Länsi-Uusimaa

Raha ja talous osio netissä

  • Mitä se Novago oikein tekee, eihän ne tee mitään, ovat lauseita, joiden kuuleminen sai minut toteuttamaan tämän kirjoitussarjan, kertoo Kari Oksanen Ykkös-Lohjasta.
  • Pelkästään Lohjalla on reilut 3000 yrittäjää ja näiden kuuden kunnan alueella yrittäjiä on siten vielä enemmän ja jos mietitään KasvuKraftin vuoden 2015 pääprojekteja: kunnallinen hankintatoimi, innovaatiset hankkeet, matkailutoimiala ja LUMO, työllisyyden tukeminen, YritysSuomi, etätyö ja Kehä V niin kaikki niistä liittyvät myös yritystoimintaan ja sen alueellisessa tukemisessa ja tekemisessä haluamme olla mukana myös lehtenä ja mediatalona, kertoo Oksanen. Ykkös-Lohja julkaisee tätä jakelulehteä joka viikon keskiviikkoa, jonka lisäksi www.ykkoslohja.fi sivustolla ilmestyy uutisia melkein päivittäin sekä Facebookiin www.facebook.com/Ykkoslohja sekä Instagramiin #lohjaguru tagilla. Näiden lisäksi Ykkös-Lohja kumppaneidensa kanssa julkaisee ja tuottaa myös videoita.

Osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaa

KasvuKraft ja Novago Oy ovat kuntien instansseja, mutta hankkeet ja projektit ovat seudullisia ja yrittäjien ja yritysten tulisi niitä seurata. Lehden Raha-ja Talous-osio tulee tarjoamaan seurantatietoa pureksitussa muodossa ilman koukeroita.

  • Jotta alueellinen, seudullinen kehittäminen olisi todellista täytyy työhön saada mukaan niin nuoria opiskelijoita eli uusia ajatuksia ja energiaa kuin myös olemassa olevien yritysten panosta sekä jo eläkkeelle siirtyneiden yrittäjien elämänkokemusta ja tästä kaikesta saadaan sellainen seudullinen aivoriihi, jolla oikeasti tuetaan näitä hankkeita, kertoo aluekehittämisen ohjelmajohtaja Erja Vaarala Novago Oy:stä.
  • Seudullisessa yhteistyöstä on monia tasoja ja tapoja, joiden kautta esimerkiksi yrittäjät ja yritykset voivat päästä mukaan työpajoihin ja työskentelyyn. Useimmat yritykset kuitenkin eivät halua olla aktiivisesti mukana, ja siksi lehti aloittaa tämän kirjoitussarjan. Lehtenä haluamme tarjota niille ”hiljaisille” yrittäjille ja yrityksille kanavan, jota seuraamalla pysyy edes vähän paremmin selvillä mitä alueellamme tapahtuu ns. isommassa kuvassa.
  • Hyvää henkeä tarvitaan lisää Läntiselle Uudellemaalle. Nyt jo kuntajohtajien tapaamisissa ja kehitysjohtajien tapaamisissa on löytynyt se hyvä henki, mutta sitä pitää jakaa suuremmalle joukolle, kertoo Vaarala. Osa seututyöstä tehdään rahoitettavien hankkeiden kautta ja rahoitus tulee silloin monelta eri taholta. Tällaisia hankkeita on yritysten yleensä varsin vaikea hakea itse, mutta Novagon tapainen seudullinen toimija pystyy niitä hakemaan ja koordinoimaan mutta näihin tuleviin hankkeisiin tarvitaan mukaan myös seudullisia toimijoita. Jos sinulla on yritys, mutta et vielä ole ollut missään seutuhankkeessa mukana, edes seuraamassa sitä, nyt sinulla on siihen mahdollisuus kirjoitussarjamme kautta.